SADDLE DEFENCE FORCES

satulanvaihdonaika.png

" Laatu ei ole koskaan sattumaa; se syntyy aina korkeista tavoitteista, vilpittömästä yrityksestä, järkevästä suunnasta ja taidokkaasta toteutuksesta - se edustaa monien vaihtoehtojen keskellä tehtyä viisasta päätöstä". -William A.Foster-

OLISIKO AIKA VAIHTAA/PÄIVITTÄÄ OMA SATULA??

TOIMINTANI EHDOTON JA TINKIMÄTÖN PERUSTA ON POIKKEUKSETTA HYVINVOIVA HEVONEN JA HEVOSEN POSITIIVINEN KEHITYS ON TYÖNLAATUNI MITTARI!

Ja olennainen osa hevosen hyvinvointia onkin sopiva ja käyttöönsä soveltuva satula. Joskus riittää oman satulan päivitys, toisinaan muutokset hevosen kunnossa voivat edellyttää satulan vaihtoa. Niin tai näin; teen aina parhaani yhteistyössä asiakkaan kanssa, että hevosesi tältä osin hyvin voisi. Ja mikä tässä on parasta: hevosesta on helppoa todeta ovatko satula-asiat kunnossa vai ei!Id est; Hilmalaya siis välittää käytettyjä, tarkastettuja satuloita sekä tarjoaa satulansovitus- sekä satulatyöpalvelut, joita ovat toppaus-, korjaus- ja muokkaustyöt.

LYHYESTI (lue tämä ainakin!):

Joskus satula, joka selkään sovitettaessa näyttää kaikinpuolin erinomaisesti hevosellesi sopivalta, saattaa kuitenkin syystä tai toisesta osoittautua epäsopivaksi joko heti ratsain testattaessa tai useamman ratsastuskerran jälkeen ja satulan sopivuuttahan on tarkoitus arvioida aina nimenomaan liikkeessä - tallinkäytävälle seisten liikkumisformaattia on haastavaa arvioida! Tästä syystä suosittelen, että satulaa kokeillaan aina useamman ratsastuskerran ajan. MIKSI? Useampi kerta on tarpeellinen siitä syystä, ettei ensimmäinen kerta useinkaan riitä todellista sopivuutta kertomaan - lihakset mukautuvat hetkellisiin poikkeamiin, mutta reagoivat toistuvaan, vääränlaiseen kuormitukseen. Hevonen on nöyrä eläin, eikä välttämättä paljasta helposti kipua/epämukavuutta, joten tästä syystä on myös hyvä hevosen tuntevan tahon arviota kysyä! Ensimmäisillä kerroilla hevonen voi liikkua hyvin tai jopa hetkellisesti paremmin, mutta vasta useampi kerta antaa luotettavan vasteen.

VAIKUTTAVAT SEIKAT:

-> SATULAN PITUUS - ei saisi ylittää 18. nikamaa (pidemmät western-satulat sovitetaan siten, että kuormitusta lanneselälle ei aiheudu). Vastaavasti aivan liian lyhyt (suhteessa hevosen selän pituuteen ja ratsastajan kokoon) aiheuttaa kuormitusta liian pienelle alueelle.

-> SATULAN LEVEYS - etukaaren leveys katsotaan aina hevosen todellisen rakenneleveyden mukaan ja tämä on jokaisen helppoa myös itse todentaa ja toisaalta sen tilannetta pitää silmällä. Liian kapea tai liian leveä satula ei istu selässä oikein ja pahimmassa tapauksessa kipeyttää hevosen ja voi aiheuttaa hermopinteitä, jotka sitten voivat aiheuttaa ongelmia liikkumisessa tai hevonen kompuroi/liikkuu epäpuhtaasti tai voi jopa kaatua ja tästä pahimmillaan on seurauksena pitkällä linjalla mm.nivelrikkoa.

-> SATULAN ETUOSAN TILA LAVALLE - satulan etuosan rakenne (ei siis pelkkä leveys) ei saa haitata hevosen lavan liikkumista eli etuosan rakenteen tulee olla riittävän tilava hevosen rakenteen edellyttämä tilantarve huomioiden. Eli perussääntö, että sä'än korkeimman kohdan ja etukaaren väliin tulisi mahtua n. 3 sormea, pätee myös sä'än molemmin puolin. Lavan liikkumista voi todentaa hyvin pyytämällä joku liikuttamaan etujalkaa ilmassa eteen-taakse ja käden satulan etuosan alla sijoittamalla tunnustella, miten hyvin tilaa satulan ja lavan välissä on. Samoin toppauspaneelit eivät saa olla siten, että ne kuormittavat/puristavat/painavat sä'än sivuja - tällä on liikettä vähentävä vaikutus!

-> SATULAN RUNGON MALLI - satulan tulee asettua selkään koko matkaltaan tasaisesti ja symmetrisesti (liu'utamalla käden satulan ja hevosen selän välistä tulisi sen olla tasainen koko paneelin pituudelta). Liian kaareva satula keinuu selässä ja aiheuttaa ankaraa piste-kuormitusta (ajattele auton renkaan kontaktipintaa tiehen) ja liian suorarunkoinen satula aiheuttaa ns.silta-rakenteen eli kuormittaa hevosta etu- ja takaosasta satulan ollessa huonosti/ei ollenkaan kantava keskialueelta.

-> SATULAN SELKÄRANGANTILA - tämän tulee ehdottomasti olla riittävä, sillä selkärangan alueelle ei saa kohdistua painetta! Yleisesti käytössä oleva ohje 4 sormenleveyttä on varsin hyvä perussääntö, joskin joilla hevosilla tilantarve on suurempi. Tämä on varsin helppoa itsekin kartoittaa kokeilemalla rangan rakennetta käsin. Myös liian suuri selkärangantila on sikäli ongelmallinen, että todellinen kantopinta jää tällöin liian pieneksi leveyssuunnassa ja saattaa myös litteämpipaneelisissa satuloissa mahdollistaa selkärangan kontaktin runko-osiin. Kanavan läpi tulee näkyä valo koko matkalta ja ovatpa jotkut testanneet esim.pehmeällä riimunnarulla tilavuutta! Satulat, joissa tila on vain muutaman sentin, ei voi käyttöön suositella (selkärangantilan levennys on useimpiin toteutettavissa; kysy!)

* VASTINHIHNOJEN SIJOITTUMINEN - koulusatuloista on helppoa katsoa näiden sijainti niiden roikkuessa vapaina. Hihnojen tulisi sijaita hevosen rungonrakenteesta riippuen vähintään kolme sormenleveyttä etujalasta taaksepäin (eivät siis saa sijoittua kainaloon!) ja vyön kiinnittyä suorassa linjassa hihnojen linjaukseen. Liian taakse sijoittuvat hihnat auttamatta edistävät satulan liukumista eteenpäin, sillä vyö pyrkii sijoittumaan kapeimpaan kohtaan; tämä ilmenee etenkin pyöreärunkoisilla hevosilla (ajattele matkalaukku-vyön kiinnitytä jumppapallon ympärille; kestää kun on leveimmässä kohdassa keskellä palloa!). Liian edessä sijaitsevat hihnat painavat kainaloita ja vähentävät liikkumishalua ja aiheuttavat jopa kipua/ihon kovettumista. Kannattaa myös varmistua siitä, että hihnojen reiät eivät sijaitse toisiinsa nähden eri korkeudessa, jolloin kiinnitys ei ole tasainen/satulan rakenteen mukainen. Etujalan tilaa voi hyvin kartoittaa pitämällä kättä vyön ja kainalon välissä hevosen liikkuessa. Jos tämä aiheuttaa sormiin ikävää painetta tai jopa kipua, kannattaa tilanne päivittää! Toisinaan vika ei ole siis itse satulassa, vaan väärin sijoittuvassa vyössä!

-> PANEELIEN KULMA/MALLI/PAKSUUS - paneelien tulee olla samassa kulmassa hevosen rakenteen kanssa eli takaa katsoen paneelin ulko- että sisäreuna ovat yhtä paljon "irti" eli paneeli on tasaisesti selässä kiinni eikä siis kanna jommaltakummalta sivulta toista enempää. Joissain, etenkin edullisemmissa merkeissä, paneelinkulma voi olla varsin terävä (kulmikas) malliltaan ja tämän voi helposti ajatella olevan hevoselle varsin epämiellyttävää, jos reuna pääsee painamaan jostain. Tällöin tulisi ehdottomasti varmistua sopivuudesta ja tilannetta seurata valppaasti. Suositeltavaa olisi käyttää alla romaania tai vähintään reilusti paksumpaa huopaa etenkin jos paneelirakenne on litteä (vähäisempi iskunvaimennus) ja erityisesti, jos hevosella on heikompi lihastonus /vähemmän massaa. Paneelitopattujen estesatuloiden alla onkin selkeä tarve käyttää alla lisä-iskunvaimennuksena romaania - ei siis ole vain "trendikästä". Tämän tarpeellisuutta voi rohkeampi ratsastaja testata esteellä pitämällä toista kättä lavanpään alueella alastulossa..!


JA NIILLE, JOTKA JAKSAVAT LUKEA ENEMPI, NIIN PERUSTEELLISEMMIN JA PITKÄN KAAVAN MUKAAN ASIAN TIIMOILTA TIETOA:

# Hevoset, kuten ihmisetkin, voivat olla - ja usein ovatkin - hieman epäsymmetrisiä eli toisin sanoen toisen puolen lihakset ovat vahvemmat kuin toisen, jolloin vahvempi lihas monesti on myös hieman kookkaampi. Tämä ilmenee yleensä vahvuutena jompaankumpaan kierrokseen ja vastaavasti ihmisillä taas usein kirjoituskäden puoli on lihasvoimiltaan vahvempi. Hyvällä ja osaavalla treenillä ja kehonhuollolla (+sopivilla varusteilla!) puolet tasapainottuvat ja pysyvät hyvinkin symmetrisinä. Jos kuitenkin hevosen selässä puolieroa on, symmetrinen satulahan toki istuu tällöin auttamatta epäsymmetrisesti. Ajattele nelijalkaista tuolia epätasaisella lattialla tai vastaavasti niin, että yksi tuolin jaloista on toista lyhyempi. Epäsymmetrinen satula käyttäytyy monin eri tavoin riippuen siitä, kuinka hevonen pyrkii satulan kanssa toimimaan. Usein kuitenkin satula esim. läpyttää toiselta puolelta tai siirtyy vinoon (selkärankaan nähden) ratsastaessa. Epäsymmetrisesti istuva satula toimii väärin, jolloin liike voi olennaisesti vähentyä/hevonen alkaa välttämään tiettyjä tehtäviä tai kurjimmassa tapauksessa kipeytyy. Tällaisissa tapauksissa tilanne kannattaa kartoittaa ammattilaisen kanssa, jotta ongelma saadaan korjattua ja poistettua. Satula täytyy sovittaa hevoselle yksilöllisesti, jotta se lepää symmetrisesti molemmin puolin ja toimii siten liikkeessä kuten pitää. Tämä vaatii mittauksia, satulan testaamista ja lopulta tapauskohtaisen satulan "customoinnin", joka tekee satulasta juuri kyseiselle hevoselle sillä hetkellä täysin sopivan. Kun satula istuu, pääsevät lihakset kehittymään, jolloin muutoksia voi tulla yllättävänkin nopeasti (tämä on toki täysin yksilöllistä ja siihen vaikuttaa muu toiminta -> ruokinta, ratsastajan taidot, kehonhuolto jne). Tämä taas tarkoittaa sitä, että satula täytyy jälleen päivittää, jotta se saadaan mukautettua muutoksiin tai jos muutokset ovat suuria, voi olla tarpeen vaihtaa toisenmalliseen satulaan kokonaan. Kipeytynyt selkä on tarpeen kuitenkin hoitaa aina ensin kuntoon, sillä "auki hiertyneisiin jalkoihin sopivatkin lenkkarit tuntuvat epäsopivilta"!

SITTEN SE RATSASTAJA:

# Myös ratsastajan paino vaikuttaa satulan istuvuuteen - kookkaamman ratsastajan painon alla saattaa sopivakin satula pureutua hevosen selkään, vaikka muutoin hevoselle sopiva olisikin. Tästä syystä satula kannattaa suhteuttaa myös ratsastajan kokoon, jotta yhteistyö on miellyttävää sekä hevoselle että ratsastajalle. Eli useimmitenhan ongelma ovat lyhytselkäiset ponit/hevosrodut, joille klassisen koko-opin mukaan kävisi pituutensa puolesta optimisti 15" tuuman satula, mutta tämänkokoiset satulat ovat sopivia pienille junioriratsastajille ja itse kannatan ajatusta, että 16" satulaa ei enää kovin paljon yli 40kg painavan kannata käyttää. MIKSI? Siitä syystä, että näin lyhyt satula kuormittaa selkää liian pieneltä alueelta suuremman painon alla. Eli satula tulee suhteuttaa yhtä lailla ratsastajan kuin ratsun kokoon ja näissä tapauksissa kannattaa sovitusapua pyytää, jos yhtään epäilyttää, sillä sopivuuden arviointi on tärkeää, jotta selkä ei kipeydy!

JA SITTEN SE DIY eli TEE SE ITSE:

# Omatoimisen sovittamisen osalta omien myyntisatuloideni osalta neuvon parhaani mukaan kuvien sekä antamiesi tietojen pohjalta, mutta tulee muistaa, ettei kuvista kuitenkaan näe kaikkea tarpeellista/kuvat tapaavat vääristää tiettyjä muotoja aina jossain määrin ja se, ettei hevosta näe liikkeessä, on lähtökohta sopivan satulan arviointiin täysin eri kuin sovitustapaamisessa!!

# Eli se sovituspalvelu kiteytyy siis - kuten aiemmin sanottu - POIKKEUKSETTA AINA siihen, että hevosesi hyvinvointi pysyy yllä mahdollisten ja erittäin todennäköisten muutoksienkin myötä tai vastaavasti jos ongelmia jo on olemassa, ne pyritään poistamaan siltä osin, kuin kyse on satulasta. Kuten aiemmin jo mainitsin, hevosesta on helppo todeta, toimiiko periaatteeni - hevonen voi tovin huijata mukavuutensa kustannuksella, mutta ei osaa valehdella! Hyvinvoiva hevonen on lihaksistoltaan symmetrinen ja elastinen, lihastonus on hyvä ja hevonen liikkuu mielellään eikä sen liikkeestä eikä olemuksesta ilmene millään tavalla epämukavuus! Jos vahinkoa on vääränlaisen satulan vuoksi ehtinyt jo tulla, lähdetään liikkeelle ongelman aiheuttajan poistamisesta ja tilanteen korjaamisesta. Hyvin toteutetun muutoksen/oikein valitun uuden satulan myötä positiivinen muutos on havaittavissa nopeasti, joskus eron näkee jopa samantien. Jos hevosella on epäsopivasta satulasta aiheutunut lihasten surkastumista, oikeanlainen muutos edesauttaa lihaksia jälleen kehittymään. Sovituksissa saat aina kattavasti ja selkokielellä tietoa siitä, missä mennään ja mitä tehdään sekä mitä on odotettavissa. Ja luonnollisesti kaikki muutokset/työt tehdään perustellusti ja yhteistyössä omistajan kanssa. Ratkaisujen takana seison aina ja siksi sloganini onkin TO PROTECT AND TO SERVE!

JA VIELÄ ASIAA NIISTÄ MYYNTIARTIKKELEISTA ELI SATULOISTA:

# Myynnissä olevien satuloiden kunnon tutkin ja tarkastan rungon kunnon rasitustestaamalla ja jos epäilykset tässä heräävät tai asiakkaan niin pyytäessä tarkastan runkorakenteet avaamalla. Kiefferin malleissa, joissa rakenteeseen kuuluvat takalevyt tarkastan aina, sillä haljennut takalevy voi tehdä (riippuu vaurion laajuudesta) satulasta kieron ja tällöin ei tokikaan sellaisenaan käyttöön sovellu! Haljennut takalevy vaatii joko levyn vaihdon tai korjauksen. Satuloissa havaitut mahdolliset huomiot on mainittu satulan myyntitiedoissa. Jos ilmoituksessa suositellaan toppausta, tarkoittaa se, että toppaukset ovat joltain osin sellaiset, ettei sellaisenaan uuteen selkään käyttöön suositella ilman uudelleen toppaamista. En kuitenkaan voi tätä toimenpidettä keneltäkään myyjältä suoraan edellyttää, ainoastaan suositella (toki täysin epäsymmetriset tai kivikovat toppaukset ovat asia erikseen). Käytetty satula olisi aina kuitenkin suositeltavaa toppauttaa omalle hevoselle sopivaksi, sillä satula on muokkautunut aiemman selän mukaan ja erityisesti tämä on tarpeen, jos toppaukset ovat jo kovat/epäsymmetriset/vajaat tai malliltaan sellaiset, ettei satula niistä johtuen istu. Tässä kohdassa säästäminen saattaa huonoimmassa tapauksessa tulla selän hoidattamisen kautta hyvinkin kalliiksi ja toisaalta tehdä reilun tauon harrastamiseen. Heikkokuntoisilla hihnoilla varustettua satulaa en sellaisenaan turvallisuussyistä myy, eli hihnan vaihto on kauppaamisen edellytys, mutta ilmoituksissa on mainittu, jos hihnojen vaihtoa lähiaikoina suositellaan. Näissä tapauksissa useimmiten hihnoissa on jonkin verran venymää, jolloin reiät eivät ole linjassa tai synteettisissä hihnoissa halkeamia päällimateriaalissa, joka hankaloittaa vyön kiristämistä.

KATSO MYÖS YLÄPALKISTA LÖYTYVÄSTÄ SIVULINKISTÄ KIINNOSTAVAA JA HYÖDYLLISTÄ TIETOA RUNKOVIKAISISTA!

JA LOPUKSI SUMMA SUMMARUM:

Nämä asiat kannattaa siis huomioida, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen teille kummallekin! Pikaratkaisuihin ei kannata sortua - kyseessä on päätös, jolla on merkittävät seuraukset!


LIIKKUMISEN RIEMUA KAIKILLE TOIVOO MERCEDES!katjan_hevonen_leikkii.jpg