SADDLE DEFENCE FORCES


Runkovikainen/käyttöön soveltumaton satula!

Käyttöön rakenteeltaan/ominaisuuksiltaan soveltumattomia satuloita on harmillisen paljon jopa ratsastuskäytössä ja sellainen saattaa käsiin päätyä esim.netistä suorakaupalla vieraalta ostaessa ja yksityisten kesken tällaista kauppaa on hankalaa jälkeenpäin käsitellä. Alla onkin tietoa runko-/rakennevioista ja jos aihepiiri kiinnostaa tarkemmin, suosittelen kurkkaamaan valikosta Satula pintaa syvemmältä-kurssista tietoa! Ehdottoman mielenkiintoinen ja toki ennen kaikkea hyödyllinen kurssi!

RUNKOVIKAINEN SATULA, ei sovellu käyttöön:

- runkorakenne jostain kohtaa poikki

- runkorakenne jostain kohtaa murtunut

- runko vääntynyt (vino/kiero/epäsymmetrinen)

- satulan rungosta on useampi sidosniitti katkennut joko etukaaresta tai muualta rungon alueelta (sidosniittejä ei ole kaikissa runkomalleissa)

- takalevyn/-levyjen murtumat/halkeamat

Runkovikaa on aihetta epäillä aina, jos:

- satula antaa voimakkaasti käsin taivutettaessa periksi (joustaa); huomaa, että on kuitenkin runkomalleja (esim. Passierilla), joissa runkorakenne joustaa hieman tarkoituksella eikä satulassa tällöin siis ole vikaa -> joustaminen on kuitenkin symmetristä eikä satulan tule väärinpäin taivutettuna antaa periksi ks. seuraava kohta

- joskus satula ei anna periksi oikeinpäin taivutettaessa, mutta väärinpäin (eli etu- ja takakaari alaspäin) painettaessa taipuu - tällöin runko usein keskeltä murtunut. "Terve" satula ei näin päin painettaessa anna periksi.

- satulasta kuuluu taivutettaessa/ratsastettaessa selkeää ääntä kuten narinaa, narskumista tai naksumista, kannattaa runko tarkastuttaa - toisinaan ääni (lähinnä nariseva) voi aiheutua nahkaosien hankauksesta toisiaan vasten, mutta jos tätä ei saa itse paikannettua luotettavasti, suosittelen aina rungon tarkastuttamista asiantuntijalla

- etukaari antaa painettaessa periksi (vääntyy yleensä leveämmäksi) - etukaari on murtunut/poikki

- etukaaresta kuuluu ääntä tai joskus etukaaren päälle nahkaan voi myös ilmaantua ryppy/kuoppa, tällöin on aihetta epäillä etukaaren kuntoa!

- satula ei ole kohtisuoraan edestä/takaa katsottuna symmetrinen ts. on jommalle kummalle puolelle vääntynyt. Joissain käsintehdyissä satuloissa pikkusiivessä sijaitsevat merkkinaulat saattavat sijaita hieman eri kohdissa toisiinsa nähden eli nämä eivät siten ole luotettava suoruuden mittari, vaan runko tulee tarkastaa avaamalla satula!

- istuimeen ilmaantuu selkeitä poikittaisryppyjä/poimuja - tämä saattaa kieliä runkoviasta keskellä satulaa, mutta voi myös olla pelkästään rakenteiden "väsymisestä" johtuvaa periksiantamista eikä tällaisessa satulassa vielä ole havaittavaa rakenteellista vikaa, mutta sen käyttäytymistä tulee seurata. Myös joillakin satulamerkeillä on istuimen pehmusmateriaali tai istuinnahka laadultaan sellainen, että ajan kuluessa "väsyy" ja pääsee poimuuntumaan eikä tämä liity rungon kuntoon

- rakenteisiin ilmaantuu kohoumia, monttuja, teräviä ulokkeita tai muita poikkeavia muutoksia, kannattaa satula tarkastaa.

- jalustinkoukku tuntuu löysältä/liikkuu

- Kieffer-satulassa takapaneelin ja runko-osan välissä on rako tai satula näyttää takaa katsoen vinolta (paneelien kulma yleensä toisiinsa nähden siis erilainen) - osassa Kiefferin satuloita on paneeliosassa nk.muoviset takalevyt ja näiden kiinnityskohdista muovi saattaa ajastaan murtua/vääntyä, jolloin satulasta tulee vino ja siten käyttöön soveltumaton. Vika edellyttää korjaamista (ks. lisätietoa Satulasepän ja nahkatyöpalvelu-linkistä).

- Kiefferin Modell 3000-satulassa on itse säädettävä etukaaren leveys ja tähän mekanismiin voi tulla vikoja (esim. metallikiinnikkeen murtuma/pettäminen), jolloin satula joko ei säädy lainkaan tai säädettäessä ei pysy asetetussa leveydessä tai siitä kuuluu ääntä käsiteltäessä/käytettäessä

Jos havaitset edellä mainittuja satulassasi, suosittelen aina sen tarkastuttamista; "turha" tarkastus on parempi kuin käyttää satulaa ja toivoa, että mitään vikaa ei ole; tämä voi aiheuttaa hevoselle epämukavuutta ja pahimmassa tapauksessa kipua!

MUUTOIN KÄYTTÖÖN SOVELTUMATON SATULA (näihin joko ei voida juuri vaikuttaa tai ovat suuritöisiä/kalliita työstää):

- sidosniittien vaihto etukaareen/runkoon (ks. satulasepän palvelut-osiosta)

- ei-vaihtokaarellisen satulan murtuneen etukaaren vaihto

- toisiinsa nähden epäsymmetriset paneelit (tarkoittaa tässä paneelin tilavuutta, ei toppaustapaa - joskin epäsymmetrisestä topattuakaan satulaa ei kannata käyttää kuin hevosella, jolle se on vartavasten tehty!) Eli paneelit voivat olla toisiin nähden eri pituiset tai -levyiset, jolloin satula ei siis ole symmetrinen

- rungon tukiraudoituksen korjaaminen

- kovettuneet paneelitoppaukset - materiaalin tulee olla selkeästi periksi antava eli pehmeä tai vähintään muuttua sellaiseksi lämmitettäessä (ihon lämpö). Kovettunut paneelitoppaus on erittäin epämukava hevoselle.

- joskus myös vanhoissa villatopatuissa satuloissa paneelien nahka on voinut "kivettyä" joko hien aiheuttamana (ei puhdisteta) tai samat villat olleet paneeleissa niin kauan ja niin täyteen topattuna, että nahka imee kosteutta ja kovettuu, jolloin villojen vaihto ei välttämättä juuri tilannetta paranna -> toppaukset siis tuntuvat toppauksenkin jälkeen edelleen kovilta pintamateriaalin ollessa kova

- nahkaosat kuivuneet siten, että paneeleihin/siipiin on muodostunut kovia harjanteita/teräviä ulokkeita tai ne ovat vääntyneet väärään asentoon

KORJAAMATTA KÄYTTÖÖN SOVELTUMATON (normaaleja korjaustöitä):

- osia irti/poikki esim. vastinhihnat, ompeleet, kiinnikkeet

- kovat/vinot/muhkuraiset villatoppaukset

- venyneet/kuluneet/huonolaatuiset (usein halvoissa satuloissa) vastinhihnat

- kuluneet /poikki menneet ompeleet

- reikiä/puhkikulumia hevosta vasten tulevissa pinnoissa (yläpinnan vastaavat viat sitten oman mukavuuden mukaan!)

**************************************************************************************

RUNKOVIKAINEN KÄSISSÄ?

Jos sinulla on nurkissasi runkovikainen/käyttöön soveltumaton merkkisatula, tarjoa - ostan näitä korjausmenetelmien kehittämisprojekteiksi sekä purkuun nimellisellä hinnalla.

Toimin käyttöön soveltumattomien satuloiden kanssa aina vastuullisesti eivätkä ne siis enää pääse aiheuttamaan harmia hevosystäville (en myöskään luovuta näitä lasten leikkeihin, koska takeita siitä, etteivät kulkeudu elävän hevosen selkään enää ei toki ole!)

SATULAN TARKASTUS JA SATULATYÖT:

Jos epäilet satulasi kuntoa tai se tarvitsee laittoa/päivitystä, katso päävalikosta Satulasepän ja nahkatyöpalvelut-sivulta lisätietoa ja kysy lisää!